Polityka Prywatności

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO).

Przygotowaliśmy poniższy dokument w odpowiedzi na obowiązek informacyjny, jaki na nas spoczywa w związku z ww. regulacjami, nie wymagamy przy tym żadnych działań w związku z tym, ewentualnie prosimy o kontakt w razie ewentualnych wątpliwości.

§1 Informacje związane z przetwarzaniem danych osobowych

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 RODO informujemy, że:

  1. Administratorem danych osobowych jest:

GABSON Korneliusz Smolik
ul. Zaułek 5A
03-287 Warszawa
NIP: 5423026156

kontakt@sklep.raczkujemy.pl

  1. Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym można skontaktować się poprzez adres e-mail kontakt@sklep.raczkujemy.pl, telefonicznie pod numerem +48510796217 lub pisemnie na adres siedziby Administratora w każdej sprawie dotyczącej przetwarzania Pani/Pana danych osobowych.
  2. Przetwarzanie danych osobowych przez sklep odbywa się w celu prowadzenia komunikacji z Klientem (korespondencja mailowa, np. obsługa reklamacji lub ustalanie szczegółów zakupu), archiwizacji tej komunikacji oraz realizacji zamówień.
  3. Pytania oraz uwagi związane z przetwarzaniem danych osobowych przez Sklep prosimy kierować na adres: kontakt@sklep.raczkujemy.pl.
  4. Podanie danych osobowych za pośrednictwem poczty elektronicznej lub w związku z utworzeniem Konta w sklepie jest dobrowolne. Jednocześnie, jest to warunek, aby dokonać zakupu w Sklepie lub podjęcia korespondencji.
  5. Dane osobowe zebrane na podstawie zgody będą przetwarzane przez Sklep do czasu odwołania tejże zgody lub przez okres konieczny do wykonania umowy sprzedaży oraz do wykazania, że wykonaliśmy ją prawidłowo. Czas ten odpowiada długości terminu przedawnienia roszczeń.
  6. Informujemy, że do treści osobowych udostępnionych nam przysługuje prawo wglądu oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia lub wycofania zgody na przetwarzanie tychże danych. Przysługuje Państwu również prawdo do wniesienia skargi do organu nadzorczego oraz przeniesienia danych osobowych.
  7. Deklarujemy, że przywiązujemy najwyższych starań do zapewnienia jak najlepszej ochrony danych osobowych w sensie fizycznym, organizacyjnym oraz technicznym, zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi regulacjami.
  8. Dane osobowe są przetwarzane przez Administratora oraz podmioty zewnętrzne, z którymi Administrator współpracuje w zakresie utrzymania i serwisowania systemów informatycznych oraz w celach marketingowych i analitycznych. W związku z korzystaniem przez nas z plików cookies pochodzących od podmiotów zewnętrznych, wskazanych w §2 ust. 7 niniejszej Polityki Prywatności, Państwa dane będą przekazywane poza obszar EOG, do Stanów Zjednoczonych na podstawie Decyzji Wykonawczej Komisji Europejskiej z dnia 12.07.2016 r. wprowadzającej Tarczę Prywatności (tzw. Privacy Shield). Dane przekażemy do podmiotów certyfikowanych w ramach tej decyzji, co zobowiązuje je do właściwego zabezpieczenia danych osobowych.
  9. W razie odnotowania przetwarzania danych osobowych w sposób niezgodny z prawem, przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  10. W jakich sytuacjach przetwarzane są dane osobowe?
  11. W przypadku założenia konta w Sklepie
  12. W przypadku złożenia zamówienia bez rejestracji konta
  13. W przypadku kontaktu telefonicznego lub mailowego
  14. W przypadku zapisania się do newslettera
  15. W przypadku dodania opinii o produkcie
  16. Na jakiej podstawie prawnej przetwarzamy Państwa dane osobowe? Opieramy się na Art. 6 ust. 1 lit. b RODO, wg którego podstawą jest zawarcie umowy (transakcji) zakupu produktu, a także nasz prawnie uzasadniony interes.
  17. Jakim podmiotom przekazujemy przetwarzane dane osobowe?
  18. a) Dostawcom usług związanych z analityką ruchu na stronie, marketingiem internetowym oraz organizacją newslettera
  19. b) Dostawcom usług informatycznych związanych z hostingiem czyli przechowywaniem, utrzymaniem i serwisem Sklepu
  20. c) Operatorowi płatności elektronicznych dostępnych w Sklepie
  21. d) Firmom transportowym tj. dostarczającym usługi kurierskie oraz etykiety na wysyłane przez nas paczki
  22. e) Firmie księgowej oraz kancelarii prawnej, obsługującej Sklep

§2 Informacje o plikach cookies

  1. Pliki cookies to niewielkie informacje tekstowe, które są przechowywane na tzw. urządzeniu końcowym czyli komputerze stacjonarnym, laptopie, tablecie lub smartfonie. Dane o plikach cookies są zbierane przez Sklep. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies można znaleźć pod poniższym linkiem:

https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

  1. Uzyskujemy dostęp do plików cookies znajdujących się na Państwa urządzeniach w celu:
  1. Marketingu – czyli dopasowania treści w Sklepie do Twoich zainteresowań oraz potrzeb – oznacza to personalizowanie treści, jakie przeglądasz w Sklepie oraz na innych portalach, np. w formie reklamy produktu dostępnego w ofercie Sklepu.
  2. Utrzymaniu sesji po zalogowaniu się przez Państwa w Sklepie.
  3. Analityki – monitorujemy statystyki oraz zachowania osób, odwiedzających sklep, aby podnosić jakość oferty.
  1. W Sklepie przetwarzamy następujące rodzaje plików cookies:
    1. sesyjne – zbierane przez Państwa przeglądarkę aż do czasu jej zamknięcia
    2. stałe – zbierane przez Państwa przeglądarkę aż do momentu ich wykasowania
    3. zewnętrzne – pochodzące od dostawców narzędzi do analityki w Sklepie
  2. Pliki cookies możesz usunąć poprzez odpowiednie funkcje przeglądarki internetowej lub inne narzędzia dostępne w systemie operacyjnym Państwa urządzenia.
  3. Pod poniższymi linkami dostępne są szczegółowe informacje na temat sposobu usunięcia plików cookies w przeglądarkach internetowych:
    1. Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=pl&answer=95647
    2. Firefox: http://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek,
    3. Opera: http://help.opera.com/Linux/9.60/pl/cookies.html,
    4. Internet Explorer: http://support.microsoft.com/kb/278835/pl,
    5. Safari: http://support.apple.com/kb/HT1677?viewlocale=pl_PL
  1. Zmiana lub usunięcie plików cookies może spowodować ograniczenie funkcjonalności Sklepu, np. problem z zalogowaniem się do utworzonego Konta.
  2. Pliki cookies przetwarzane na Państwa urządzeniach mogą pochodzić od innych usługodawców. Nasz Sklep korzysta z następujących usług:
  1. Google Analytics
  2. Google Ads
  3. Google Shopping
  1. Wyżej wymienione (w punkcie 7.) usługi są dostarczane przez Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA).
    Google Analytics możesz zablokować poprzez zainstalowanie dodatku do przeglądarki udostępniany przez firmę Google Inc., do ściągnięcia pod adresem:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl

  1. Na podstawie informacji na Państwa temat, wynikających z danych w plikach cookies, tworzony jest profil użytkownika na bazie min.preferencji czy zainteresowań analizowanych podczas aktywności w sieci.
  2. Profil utworzony na bazie informacji z plików cookies lub z narzędzi analitycznych nie może zostać wykorzystany do jakichkolwiek działań zautomatyzowanych, które wywołałyby względem Państwa skutki prawne lub wpływałyby na użytkownika w formalny sposób.

 §3 Newsletter

Założenie konta w naszym Sklepie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na ewentualną wysyłkę newslettera na adres mailowy wskazany podczas rejestracji. Z tego względu, pragniemy poinformować, że:

  1. Zbierany Państwa dane w celu marketingowym, jakim jest wysłanie wiadomości email w formie newslettera, np. promując w nim najnowsze promocje czy nowości produktowe.
  2. Mają Państwo prawo do zrezygnowania z subskrypcji newslettera oraz przeniesienia swoich danych osobowych na warunkach określonych w RODO.
  3. Podanie swoich danych, przede wszystkim adresu email, jest dobrowolne, ale równocześnie niezbędne, aby otrzymywać od nas newsletter.
  4. Państwa dane przetwarzamy na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f RODO oraz art. 10 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz art. 172 ustawy Prawo telekomunikacyjne. Skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@sklep.raczkujemy.pl w razie chęci odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  5. W związku z wysyłką newslettera, nie wysyłamy Państwa danych poza Europejski Obszar Gospodarczy.
  6. Pod pojęciem prawnie uzasadnionego interesu rozumiemy reklamę oferowanych w Sklepie usług i produktów oraz samego Sklepu, a także prowadzenie działań analitycznych związanych ze sposobem korzystania z newslettera.